Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.

Μεσιτικό Γραφείο

Πληροφορίες Σχετικά με το Μεσιτικό Γραφείο της gantas group

Συμβουλές αγοράς ακινήτων

Μυστικά για επιτυχημένη αγορά ακινήτου

Μικρό ή μεγάλο, στο κέντρο ή σε προάστιο, φθηνό ή ακριβό, το σπίτι που θέλετε να αγοράσετε αποτελεί, στις περισσότερες περιπτώσεις, απόφαση ζωής. Σε αυτό θα ζήσουν και θα περάσουν πολλές ώρες της καθημερινής ζωής τους ο αγοραστής και η οικογένεια του. Πολλές φορές, μάλιστα, χρειάζεται να ξοδέψει κανείς όλες τις οικονομίες του και επιπλέον να δανειστεί για να αποκτήσει το σπίτι που επιθυμεί.

Επιπλέον, στη χώρα μας, λόγω των πολλών οικονομικών επιβαρύνσεων που έχει το ακίνητο, δεν είναι εύκολη η αλλαγή της κατοικίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες κάποιος αγοράζει σπίτι τέσσερις και πέντε φορές στη ζωή του. Γι' αυτό, όταν αποφασίσετε να αγοράσετε τη δική σας στέγη, για να μην την πληρώσετε παραπάνω από ότι αξίζει, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, τα σημεία που είναι βαρύνουσας σημασίας είναι τα εξής: Ψάξτε την περιοχή όπου ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το διαμέρισμα. Αφού καταλήξετε σε αυτό που σας ικανοποιεί, έρχεστε σε επαφή με τον υπεύθυνο κατασκευαστή και μαθαίνετε τα στοιχεία του, τα οποία στη συνέχεια θα τα ελέγξετε για να διαπιστώσετε τη φερεγγυότητα και την εμπειρία του.

Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ζητούν και πολλές φορές παίρνουν αντίτιμο πολύ μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. Επειδή, λοιπόν, δεν είναι κάθε ακίνητο πραγματική ευκαιρία πρέπει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής να κάνει καλή έρευνα αγοράς και να ζητήσει την γνώμη των ειδικών δηλαδή των Συμβούλων Διαχείρισης Ακινήτων (Μεσίτες). Δώστε μια προκαταβολή, εφόσον έχει ελέγξει ο δικηγόρος σας τους τίτλους του ακινήτου. Λάβετε υπ' όψη σας ότι η προκαταβολή με απλή απόδειξη, δεν δεσμεύει ούτε τον αγοραστή ούτε τον πωλητή. Η δέσμευση γίνετε μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Ζητήστε τον τίτλο του οικοπέδου ή το εργολαβικό προσύμφωνο, όταν η οικοδομή κατασκευάζεται με το σύστημα της αντιπαροχής. Παραδώστε τον τίτλο αυτό στον δικηγόρο σας για να ελέγξει αν το οικόπεδο είναι καθαρό και δεν έχει βάρη. Αν η αγορά γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, ο δικηγόρος θα πρέπει να ελέγξει με ιδιαίτερη προσοχή το ιστορικό του. Αφού διαπιστώσετε ότι οι τίτλοι του οικοπέδου είναι καθαροί, όταν η κατοικία που θα αγοράσετε είναι υπό κατασκευή, θα πρέπει να ζητήσετε μια κάτοψη του διαμερίσματος και τη συγγραφή των υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μηχανικού ή επιχειρηματία κατασκευαστή, συζητήστε για την ποιότητα των υλικών κατασκευής. Όταν η αγορά πρόκειται να γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οριστικό συμβόλαιο για να εκταμιευτούν τα χρήματα του δανείου. Όσοι έχουν απαλλαγή από το φόρο για την πρώτη κατοικία, πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πουλήσουν για πέντε χρόνια. Αν όμως την πουλήσουν πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας, θα πρέπει να καταβάλουν το Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου. Ο καλύτερος διακανονισμός που μπορεί να κάνει ο αγοραστής, ειδικά σε νεόκτιστες κατασκευές είναι όταν αυτές βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της κατασκευής τους παρά όταν είναι ένα ακίνητο ετοιμοπαράδοτο.

Χρήσιμες συμβουλές στους αγοραστές για επιτυχημένη αγορά/ενοικίαση ακινήτου

  • Προετοιμαστείτε για την αγορά/ενοικίαση του ακινήτου Σας, κάνοντας έρευνα αγοράς για την τρέχουσα αξία του. Καθώς στην χώρα μας δεν υπάρχουν σταθερές τιμές, με βάση τις οποίες αξιολογείται ένα ακίνητο, συχνά οι ιδιοκτήτες ζητούν την μέγιστη δυνατή τιμή για το ακίνητό τους. Μην απογοητεύεστε από την αναφερόμενη τιμή πώλησης/ενοικίασης, διαπραγματευτείτε την με την βοήθεια του κτηματομεσίτη Σας και πετύχετε μια "γερή" έκπτωση, μία τιμή πιο κοντά στην πραγματική αξία του.
  • Καθώς τα ακίνητα είναι μια καλή επένδυση στο χρόνο, κάντε εκτίμηση της υπεραξίας του ακινήτου που Σας ενδιαφέρει. Τι σχεδιάζεται βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να γίνει στην περιοχή? Θα πραγματοποιηθούν κάποια έργα αναβάθμισης και ανάπλασης? Αν δεν υπάρχει σχεδιασμός τέτοιας κατεύθυνσης η προγραμματίστηκαν έργα, που θα υποβαθμίσουν στο μέλλον την περιοχή, τότε το ακίνητο δεν θα αποκτήσει υπεραξία στο μέλλον, αλλά θα μειωθεί η αξία του όταν φθάσετε να θελήσετε να το μεταπωλήσετε μετά από καιρό.
  • Προβείτε σε ουσιαστικό έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας. Είναι ένα από τα σημαντικότερα στάδια στην αγορά ενός ακινήτου, καθώς κατά τον πλημμελή έλεγχο μπορούν να προκύψουν προβλήματα όπως: βάρη, προσημειώσεις προς τράπεζες, άλλος ιδιοκτήτης, αυθαίρετη οικοδόμηση, κλπ.
  • Προβείτε σε τεχνικό έλεγχο του ακινήτου πριν το αγοράσετε, ζητήστε την βοήθεια αρχιτέκτονα ή πολιτικού μηχανικού, που μπορεί να εντοπίσει τυχόν κακοτεχνίες στο ακίνητο.
  • Ζητήστε από τον πωλητή τον κανονισμό της πολυκατοικίας, όπου βρίσκεται το ακίνητο της επιλογής Σας. Η τήρηση αυτού του "καταστατικού χάρτη" συνύπαρξης είναι υποχρεωτική και για τους νέους ιδιοκτήτες. Ο κανονισμός αυτός μπορεί να περιορίζει την χρήση των διαμερισμάτων ή των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου (π.χ. να μην υπάρχει αρκετός χώρος στάθμευσης για όλα τα οχήματα στην πυλωτή, να απαγορεύεται η χρήση ταράτσας, κ.α.).
  • Όταν αγοράζετε ένα ημιτελές ακίνητο, υπολογίστε και τα επιπλέον κόστη στην ανέγερσή του. Αν το ακίνητο βρίσκεται σε δύσβατη περιοχή ή μακριά από αστικά κέντρα, το κόστος της ανέγερσής του αυξάνεται κατά 20% περίπου, ποσό που θα κληθείτε να πληρώσετε στο μέλλον.
  • Σε περιοχές που η γη έχει μεικτή χρήση τα προς αγορά ακίνητα επίσης χρίζουν ιδιαίτερης προσοχής. Δεν γνωρίζουμε πάντα το τι θα χτιστεί εκεί στο μέλλον. Συνιστούμε την αγορά σε ήδη διαμορφωμένες περιοχές, όπου υπάρχουν κι άλλα κτίσματα.
  • Πριν αγοράσετε οικόπεδο, που πλαισιώνεται από δασική περιοχή, συμβουλευτείτε την Δασική Υπηρεσία. Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα, που βρίσκονται σε περιοχές όπου υπάρχει υποψία για αρχαιολογικά ευρήματα. Ζητήστε να γίνει έλεγχος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, σε περίπτωση που κατά την διαδικασία θεμελίωσης βρεθούν αρχαία, αμέσως σταματούν όλες οι εργασίες και ο ιδιοκτήτης εμπλέκεται σε χρονοβόρες διαδικασίες που μπορούν να κρατήσουν χρόνια.
  • Σε περίπτωση αγοράς οικοπέδου εκτός σχεδίου ζητήστε πληροφορίες από την αρμόδια Πολεοδομία. Κατά κανόνα, η δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα επιτρέπεται αν αυτά έχουν εμβαδόν από 4.000 τμ, και άνω. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις το όριο αυτό αυξάνεται σε 8.000 τμ ή μειώνεται σε 2.000 τμ. Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζετε αν το οικόπεδο αυτό προέρχεται από κατάτμηση, κι αν ναι, πότε έγινε αυτή, ποιο δηλαδή είναι το ελάχιστο εμβαδόν ώστε να παραμείνει το συγκεκριμένο οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο.

 Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Θέρμη και γενικότερα στην Ανατολική Θεσσαλονίκη εδώ και πολλά χρόνια, στους τομείς των κτηματομεσιτικών, των ασφαλίσεων και της έκδοσης κοινοχρήστων .